Το ρομποτικ σστημα da Vinci


 

Πς γνεται η επμβαση με το Da Vinci;

Το Da Vinci, επιτρπει στο χειρουργ να πραγματοποιε χειρουργικς επεμβσεις απ απσταση και χωρς να ρχεται ο διος σε επαφ με το σμα του ασθεν. Παρχει την ευελιξα των ανοιχτν χειρουργικν επεμβσεων, εν ταυτχρονα διασφαλζει επιτυχα και σημαντικ οφλη για τον ασθεν, αλλ και τον χειρουργ.

Ο χειρουργς κθεται σε μια ειδικ κονσλα μσα στη χειρουργικ αθουσα και απ απσταση χειρζεται τα χειρουργικ εργαλεα, τα οποα εισγονται με τομς λγων χιλιοστν στο σμα του ασθενος. Στη συνχεια, χοντας τρισδιστατη εικνα απ την κονσλα, ο χειρουργς κινε με ειδικ χειριστρια τους βραχονες, ο καθνας απ τους οποους εναι συνδεδεμνος με να χειρουργικ εργαλεο.

Το Da Vinci διαθτει σστημα φακν 3D απεικνισης, που παρχει τη δυναττητα μεγθυνσης του χειρουργικο πεδου ως & 15 φορς για πολ ακριβες, σταθερς & λεπτομερες κινσεις.

ΠΛΕΟΝΕΚΤHΜΑΤΑ
Μεγαλτερη ακρβεια, σταθερτητα, και λεπτομρεια στις κινσεις, λγω της μεγθυνσης του χειρουργικο πεδου

 • Ασφαλστερη προσγγιση μη προσβσιμων-ως σμερα- σημεων
 • Μικρτερη διρκεια αναισθησας
 • Μειωμνος κνδυνος μλυνσης απλειας αματος
 • Ελαχιστοποηση του μετεγχειρητικο πνου και της δυσφορας
 • Σημαντικ μεωση της περιδου νοσηλεας
 • Γργορη ανρρωση και επνοδος στις καθημερινς δραστηριτητες

Σμερα, χρησιμοποιονται παγκοσμως περισστερα απ 850 Ρομποτικ Χειρουργικ Συστματα Da Vinci, εκ των οποων περισστερα απ 150 λειτουργον στην Ευρπη. Μνο για καρδιοχειρουργικ χρση χρησιμοποιονται πνω απ 180 συστματα αν τον κσμο, εν η χρση του εξαπλνεται με ταχτατους ρυθμος τα τελευταα χρνια, εξαιτας των σημαντικν πλεονεκτημτων του.
 


Εφαρμογς Ρομποτικς Χειρουργικς

Η ρομποτικ χειρουργικ εφαρμζεται σε πλθος χειρουργικν επεμβσεων, στις ειδικτητες:

 • Γενικ χειρουργικ
 • Γυναικολογα
 • Ουρολογα
 • Καρδιοχειρουργικ
 • Χειρουργικ ενδοκρινν αδνων 


Επμβαση Whipple ρομποτικ

Εκτομ παγκρατος και δωδεκαδακτλου με ρομποτικ τεχνολογα (επμβαση Whipple) πραγματοποιθηκε με επιτυχα σε δο ασθενες ηλικας 58 και 84 ετν με γκο παγκρατος που προκαλοσε κτερο.

Η επμβαση πραγματοποιθηκε στο Ιατρικ Αθηνν απ τον Διευθυντ Γενικς, Λαπαροσκοπικς και Ρομποτικς Χειρουργικς του Ιατρικο Κντρου Αθηνν και Πρεδρο της Ελληνικς Επιστημονικς Εταιρεας Ρομποτικς Χειρουργικς δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινδη.
Αρχικ και στους δο ασθενες διενεργθηκε ενδοσκοπικ λση του αποφρακτικο κτερου. Στη συνχεια η χειρουργικ ομδα, πραγματοποησε εξειδικευμνο προεγχειρητικ λεγχο κατ τον οποο μελετθηκε λεπτομερς η ακριβς θση του γκου (και στις δο περιπτσεις βρισκταν στην κεφαλ του παγκρατος) και η αγγεωση της περιοχς και η επμβαση σχεδιστηκε εξ’ ολοκλρου με τη βοθεια ηλεκτρονικν υπολογιστν (preoperative rehearsal).

πως τνισε ο κ. Κωνσταντινδης, ‘προεγχειρητικ, εχαμε την ανατομα λης της περιοχς σε τρισδιστατο μοντλο στον υπολογιστ της κλινικς μας. Εκε η επμβαση σχεδιστηκε βμα προς βμα. Με ειδικ επεξεργασα κρατσαμε την πληροφορα που χρειαζμασταν και την μεταφραμε στο Ρομποτικ Σστημα daVinci Si HD για να χρησιμοποιηθε ως ‘πλοηγς’ την ημρα της επμβασης (Augmented Reality Aided Robotic Surgery).

Οι ασθενες αυτο με τα ως τρα δεδομνα της κλασικς χειρουργικς θα μποροσαν να θεωρηθον ακατλληλοι για χειρουργεο, κυρως λγω της γενικς κατστασης στη μα περπτωση και της ηλικας του στην λλη. Η μζα στην κεφαλ του παγκρατος πεζε τις φυσιολογικς οδος ρος της χολς προκαλντας κτερο, εν σιγ-σιγ θα επεκτεινταν στο δωδεκαδκτυλο προκαλντας απφραξη και αδυναμα στισης.

‘Η βαθει ανατομικ θση αυτν των νεοπλασμτων στην κοιλι και η στεν σχση τους με τα μεγλα αγγεα, κνουν την επμβαση αυτ να αποτελε πραγματικ πρκληση για τον χειρουργ’, συμπληρνει ο Δρ.Κ.Μ.Κωνσταντινδης.

Η δη γνωστ σε λους λαπαροσκοπικ χειρουργικ και τα μεγλα πλεονεκτματ της, βρσκει σμερα την πλον εξελιγμνη εφαρμογ της στη Ρομποτικ Χειρουργικ. Το ρομποτικ σστημα da Vinci που χρησιμοποιεται στο Ιατρικ Κντρο Αθηνν εδ και πντε χρνια και ιδιατερα το σστημα da Vinci Si high-definition, επιτρπει στον χειρουργ χειρισμος μεγλης ακρβειας, αναμακτα και κυρως ανδυνα για τον ασθεν μετεγχειρητικ. Η μεγλη ευχρεια κινσεων των ρομποτικν βραχινων δνει τη δυναττητα να πραγματοποισει την επμβαση εξ' ολοκλρου ενδοσκοπικ, γεγονς που αποκτ ιδιατερη σημασα κατ τη φση των αναστομσεων (δηλαδ της επαννωσης του εντρου μετ την αφαρεση του γκου και των οργνων που προσβλλει). Στις περιπτσεις αυτν των δο ασθενν οι αναστομσεις διενεργθηκαν εντς της κοιλας αποφεγοντας τις μεγλες τομς. Το τελικ αποτλεσμα ταν 5 τομς μισο εκατοστο και μα τριν.

‘πως χουμε δηλσει και παλαιτερα στις πρτες Ρομποτικς επεμβσεις Περιφερικς Παγκρεατεκτομς και μλιστα με διατρηση σπληνς, που πραγματοποιθηκαν πλι απ την ομδα μας προ δο ετν, η χειρουργικ του παγκρατος αποτελε δσκολο πεδο. Η δυσκολα διπλασιζεται ταν προσεγγζει κανες την κεφαλ του παγκρατος σε μια παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομ (επμβαση Whipple). Η ασφλεια και η σταθερτητα που προσφρει το ρομποτικ σστημα Si HD εναι εδ πιο χρσιμα απ ποτ. Η ρομποτικ χειρουργικ παγκρατος αποτελε σημαντικ θμα συζτησης σε λα τα διεθν χειρουργικ συνδρια και θεωρεται ιδανικ τεχνικ εφσον γνεται απ χειρουργικς ομδες με την ανλογη εκπαδευση και εμπειρα’, συμπλρωσε ο Δρ.Κ.Μ.Κωνσταντινδης.

Ο 84χρονος λαβε εξιτριο σε λιγτερο απ 10 ημρες σε αρστη κατσταση χωρς ανγκη για αναλγητικ, τα οποα σταμτησε να λαμβνει απ τη 2η μετεγχειρητικ ημρα. Η 58χρονη βγκε απ τη Μονδα Εντατικς Θεραπεας 8 ρες μετ απ την επμβαση και η ανρρωσ της προχωρ με ικανοποιητικ ρυθμ.

Η Ρομποτικ Ομδα του Ιατρικο Κντρου Αθηνν υπ τη διεθυνση του Δρ.Κωνσταντινδη χει ξεπερσει πλον τις 1.200 επεμβσεις και παρουσασε πρσφατα το ργο της αυτ σε διεθν συνδρια στο Βελιγρδι, στο Μαμι, στο Χιοστον και στη Σεολ.


 


Δημιοργησαν τα «πιο ρεαλιστικ» ρομποτικ πδια

Αμερικανο επιστμονες ανακονωσαν πως δημιοργησαν «τα πιο ακριβ απ βιολογικς πλευρς» ρομποτικ πδια που χουν επινοηθε ως σμερα.
 
πως γρφουν στην «Επιθερηση Νευρικς Μηχανικς» (JNE), τα ρομποτικ πδια τους μιμονται τον λεγχο και χι μνο την φυσικ κνηση των ανθρπινων ποδιν, χρη σε να σστημα που αναπαργει τα ρυθμικ μηνματα των μυν που ελγχουν την βδιση.
 
Οι επιστμονες απ το Πανεπιστμιο της Αριζνα κατρθωσαν να αναπαργουν τον κεντρικ γενντορα προτπων της κνησης (central pattern generator – CPG), δηλαδ να δκτυο νευρικν κυττρων στην οσφυκ μορα της σπονδυλικς στλης (η επιστημονικ ονομασα της μσης), που παργει τα ρυθμικ, μυκ μηνματα για να περπατμε.
 
Ο οργανισμς διαθτει και λλους ττοιους κεντρικος γενντορες, πως λ.χ. για την κατποση και για την αναπνο.
 
Ο κεντρικς γενντορας προτπων της βδισης παργει και εν συνεχεα ελγχει τα μυκ μηνματα, συλλγοντας πληροφορες απ διφορα σημεα του σματος που συμμετχουν στην βδιση, αντιδρντας στα περιβαλλοντικ ερεθσματα (ττοια σημεα εναι λ.χ. τα μτια).
 
Η αυτματη συγκντρωση των πληροφοριν απ’ λο το σμα μς επιτρπει να περπατμε δχως να το σκεφτμαστε.
 
Η απλοστερη μορφ κεντρικο γενντορα προτπων αποκαλεται ημκεντρο και αποτελεται απ μλις δο νευρικ κτταρα (νευρνες) που εκπμπουν εναλλξ μηνματα, παργοντας ναν ρυθμ. Το ημκεντρο διαθτει επσης αισθητρες που προωθον προς αυτ διφορες πληροφορες (πως πτε συναντ το πδι μα επιφνεια).
 
Οι επιστμονες της Αριζνα πιστεουν τι τα μωρ κνουν τις πρτες αππειρες να περπατσουν με την βοθεια αυτο του απλουστευμνου συστματος και τι με τον καιρ αναπτσσεται το πιο πολπλοκο σστημα που μας κνει να βαδζουμε σταθερ.
 
Πιστεουν ακμη τι η παρξη αυτο του απλουστευμνου συστματος εξηγε γιατ τα μωρ κνουν τις κινσεις της βδισης ταν τα βζουμε σε μα «στρτα», πολ πριν μθουν στ’ αλθεια να περπατον.
 
Εκτιμον ακμη πως η παρξη του απλουστευμνου μηχανισμο εξηγε γιατ αρκετο πσχοντες απ τραυματισμος στη σπονδυλικ στλη κατορθνουν να ανακτσουν πειτα απ μνες την ικαντητα βδισης, εν δεχθον εγκαρως τα κατλληλα ερεθσματα.
 
Τα ρομποτικ πδια αποτελονται απ να ημκεντρο που ελγχει τις κινσεις των ισχων και να σετ αντανακλαστικν αντιδρσεων που ελγχουν το υπλοιπο τμμα τους.
 
πως γρφουν οι ερευνητς, τα πδια αυτ αποτελον να «πλρες σωματικ νευρορομποτικ μοντλο» του κεντρικο γενντορα προτπων της βδισης, και μπορε να αποδειχθον εξαιρετικ χρσιμα για την μελτη των νευροψυχολογικν διεργασιν οι οποες διγουν την βδιση σε ανθρπους και ζα.

 

Ρομποτικ χρι για τετραπληγικος φτνει σε να εππεδα ακρβειας


Πτσμπουργκ, Πενσιλβνια
Αμερικανο ερευνητς τοποθτησαν εμφυτεματα στον εγκφαλο μιας παρλυτης γυνακας. Τα εμφυτεματα βοθησαν την ασθεν να ελγξει με νοητικς εντολς να ρομποτικ χρι, το οποο πιανε και μετακινοσε αντικεμενα, πως θα το κανε και η δια αν κουνοσε τα χρια της.
 
Τα τελευταα χρνια χουν γνει αρκετς ερευνητικς προσπθειες στον συγκεκριμνο τομα αλλ αυτ, σμφωνα με τους ειδικος, φανεται τι εναι η πιο ελπιδοφρα αφο τσο η «συνεργασα» ανμεσα στην ασθεν και το ρομποτικ χρι σο και οι ικαντητες του ρομποτικο χεριο πλησιζουν περισστερο απ ποτ τις πραγματικς. 
 
Η μθοδος
 
Στην 53χρονη σμερα Τζαν Σιερμαν διαγνστηκε πριν απ 13 χρνια μια ασθνεια η οποα προοδευτικ την κατστησε παρλυτη απ τον λαιμ και κτω. Πιο συγκεκριμνα η ασθενς πσχει απ εκφλιση της σπονδυλικς στλης και της παρεγκεφαλδας.
 
Ερευνητς του Πανεπιστημου του Πτσμπουργκ τοποθτησαν στον κινητικ φλοι του εγκεφλου της δο αισθητρες. Ο κινητικς φλοις εμπλκεται στον σχεδιασμ, στην εκτλεση και στον λεγχο των κινσεων. Κθε αισθητρας περιχει εκατοντδες μικροσκοπικς βελνες οι οποες συλλγουν την ηλεκτρικ δραστηριτητα (ηλεκτρικος παλμος) απ 200 εγκεφαλικ κτταρα. Οι παλμο αυτο μεταφρζονται στη συνχεια σε εντολς στο ρομποτικ χρι. Η ασθενς μετ απ 48 ρες εκπαδευσης ρχισε να «επικοινωνε» με το ρομποτικ χρι και μετ απ 3 μνες εχε αποκτσει τον πλρη λεγχο του.
 
Τα επμενα βματα
 
«Ο συντονισμς, η επιδεξιτητα και η ταχτητα των κινσεων προσομοιζουν με ενς υγιος ατμου» αναφρουν οι ερευνητς στο ρθρο τους που δημοσιεεται στην επιθερηση «Lancet». «Η επικοινωνα της ασθενος με το ρομποτικ χρι χει ομαλτητα, σταθερτητα και λειτουργικτητα σε εππεδο ττοιο που δεν χει παρουσιαστε ποτ λλοτε μχρι σμερα σε αυτν τον τομα. Εναι πιστεω μια πειστικ απδειξη τι αυτ η τεχνολογα μπορε να αποτελσει θεραπεα για τομα που χουν τραυματιστε στη σπονδυλικ στλη. Θα μπορον με τη συγκεκριμνη τεχνολογα να αποκτσουν να σημαντικ εππεδο αυτονομας» αναφρει ο καθηγητς Αντριου Σβαρτζ, μλος της ερευνητικς ομδας.
 
Οι ερευνητς θα προσπαθον τρα να προσαρμσουν το ρομποτικ χρι στο αναπηρικ αμαξδιο της ασθενος στε να μπορε να το χρησιμοποιε στην καθημεριντητ της. Κνουν επσης προσπθεια να βελτισουν την τεχνολογα του ρομποτικο χεριο στε να αποκτσει τη μγιστη δυνατ ασθηση της αφς. Πολλο ειδικο κνουν λγο για «αξιοσημεωτο επτευγμα».

Απκτησε ξαν την ασθηση αφς μετ απ 9 χρνια«Αυτ εναι μαγικ! Μπορ να νισω το κλεσιμο του χεριο μου που δεν υπρχει πια», αναφνησε κπληκτος ο Dennis Sorensen, που πριν εννι χρνια χασε το αριστερ χρι του μετ απ ατχημα με βεγγαλικ, μλις του τοποθτησαν να βιονικ χρι.
 
Ο Sorensen απ τη Δανα εναι ο πρτος νθρωπος στον κσμο, στον οποο τοποθετθηκε το εξελιγμνο τεχνολογικ χρι και του επανφερε -σε να βαθμ τουλχιστον- την χαμνη ασθηση αφς. Το τεχνητ κτω κρο συνδθηκε με τα νερα του ασθενος που υπρχαν στο πνω τμμα του βιολογικο χεριο του
 
«Εναι η πρτη φορ που νας ακρωτηριασμνος νθρωπος αποκτ σε πραγματικ χρνο ασθηση αφς απ μια νευρο-προσθετικ συσκευ» δλωσαν επιστμονες απ την Ελβετα, την Ιταλα, τη Γερμανα, τη Δανα και τη Βρετανα.
 
Οι δοκιμς στο εργαστριο δειξαν τι ο 36χρονος ταν σε θση, ακμα και με κλειστ μτια, να διακρνει το σχμα και τη σκληρτητα των αντικειμνων που πιανε με το βιονικ χρι του.
 
Η καινοτομα δεν ταν το διο το ρομποτικ χρι ως μηχνημα, αλλ το λογισμικ και ο ηλεκτρονικς εξοπλισμς του τεχνητο χεριο, που του επτρεπαν να μεταφρει αισθητηριακ νευρικ σματα στον εγκφαλ του σε πραγματικ χρνο.
 
Οι επιστμονες ανπτυξαν και τοποθτησαν ειδικος αισθητρες πεσης πνω στο βιονικ χρι, οι οποοι μπορον να ανιχνεσουν και να καταγρψουν απτικς πληροφορες. Αυτ γνεται, συγκεκριμνα, χρη στη δυναττητα μτρησης της ντασης στους τεχνητος τνοντες που ελγχουν την κνηση των δαχτλων και με την μετατροπ αυτν των δεδομνων σε ηλεκτρικ ρεμα. Στη συνχεια, με ειδικος αλγορθμους λογισμικο, αυτ τα ηλεκτρικ σματα μετατρπονται με ψηφιακ τρπο σε νευρικ σματα, που μπορον να μεταδοθον μσω συρμτων σε τσσερα εμφυτευμνα ηλεκτρδια και απ εκε μσω του κανονικο νευρικο συστματος ως τον εγκφαλο (και αντστροφα).
 
Μσω χειρουργικς επμβασης, η οποα γινε στο νοσοκομεο Γκεμλι της Ρμης, τσσερα ηλεκτρδια (που αναπτχθηκαν στο πανεπιστμιο Φριμπουργκ της Γερμανας) εισχθησαν και προσαρτθηκαν στα νερα του νω μρους του χεριο του ασθενος. Τα ηλεκτρδια αυτ συνδονταν μσω συρμτων με τους βιονικος αισθητρες στα δχτυλα του προσθετικο χεριο και αποτελοσαν τον μεσζοντα που επτρεπαν στον εγκφαλο να «νιθει» ξαν αισθματα αφς.
 
Μετ απ μια περοδο εργαστηριακν δοκιμν ενς μηνς, μποροσε πια να πινει διφορα πργματα και να αισθνεται, ακμα και μσα στο σκοτδι, αν αυτ που πιανε, ταν σκληρ μαλακ, στρογγυλ τετργωνο.
 
Προς το παρν υπρχει μνο να πρωττυπο βιονικ χρι. Πριν την πετυχημνη δοκιμ με τον δαν ασθεν, εχαν προηγηθε τεστ με πειραματζωα και ανθρπινα πτματα, στε να εναι σγουροι οι επιστμονες και χειρουργο για το πς θα προσαρτσουν σωστ τα ηλεκτρδια στα νερα του νω κρου.
 
Οι ερευνητς δη εργζονται για να σμικρνουν την τεχνολογα τους, στε να μπορε να χρησιμοποιηθε και στο σπτι και χι μνο σε κλινικ. Παρλληλα, δη κνουν σχδια προκειμνου το προσθετικ χρι να αποκτσει μεγαλτερη ευαισθησα, στε να νιθει επσης την υφ και την θερμοκρασα των αντικειμνων.
 
Σμφωνα με εκτιμσεις πντως, θα χρειαστε μια δεκαετα περπου εωστου να ττοιο «αισθαντικ» βιονικ χρι γνει διαθσιμο στο εμπριο. μως το βιονικ χρι αναμνεται να εναι ακριβ και τσι προσιτ μλλον μνο σε επορους ασθενες.

 

'; ?>